2020. május 14., csütörtök

Biológia

Biológia 8.a 05.14.

SZAGLÁS

Először nézzétek meg ezt a filmet!

https://bubo.blog.hu/2019/09/10/kemiai_erzekeles_szaglas_izleles










Inger: szagmolekulák / Kémiai inger/

Receptor: Az orrüreg felső részében van a szaglóhám, itt helyezkednek el a szaglósejtek.
A szaglósejtekben keletkezik az ingerület.
Az ingerületet a szaglóideg vezeti az agykéreg szaglóközpontjába. Ott tudatosul és létrejön a szaglás érzete.


ÍZLELÉS


Inger: Az ételekről származó molekulák / kémiai inger /.
A nyelv felszínén vannak az ízlelőszemölcsök, ezek oldalában az ízlelőbimbók. Itt találhatók a receptorok.Bennük keletkezik az ingerület. A megfelelő ideg az agykéregben lévő ízérző központba jut. Itt tudatosul. Érzet keletkezik.


BŐR


Inger: tapintás, nyomás, szúrás / mechanikai/, hő, fájdalom.
Receptorok:  a bőr különböző rétegeiben. Itt az ingerből ingerület keletkezik. Idegek vezetik az agykéreg megfelelő központjaiba, tudatosul, létrejön az érzet.

A receptorok a bőrben nem egyenletesen oszlanak el, de egyes bőrfelületek agykérgi képviselete is eltérő.




https://learningapps.org/1974939 

 Készíts táblázatot!


 
inger
érzékszerv
receptor
a receptor helye
központ
fény




levegő rezgése




mozgásállapot változás




kémiai anyag




kémiai anyag




érintés, nyomás,
tapintás,hő




 


Töltsd ki a táblázatot és küldd át!

ildikoneni2020@gmail.com   határidő: 05.14.











 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése