2020. március 27., péntek

03.27. Katolikus hittan


Kedves Gyerekek!                                                                            III. parancs  03. 27. Mn 8.a




„Uram, eléd hozzuk betegeinket – vigasztalásért és gyógyulásért fohászkodunk. Legyél közel a szenvedőkhöz, főleg a haldoklókhoz. Vigasztald a szomorkodókat.
Adj bölcsességet és energiát az orvosoknak, kutatóknak; erőt minden nővérnek és betegápolónak ehhez a különösen nagy terheléshez. Imádkozunk mindazokért, akik szenvednek a pániktól. Mindazokért, akiket legyőz a félelem. Imádkozunk a viharban békességért, tisztánlátásért. Imádkozunk azokért, akik nagy anyagi károkat szenvednek, vagy ettől kell tartaniuk.
Jóságos Atyánk, mindenkit eléd hozunk, akiknek karanténban kell lenniük, magányosak és senkit nem tudnak átölelni. Töltsd el szívünket békéddel. És igen, kérünk azért, hogy ez a járvány visszahúzódjon, a számok csökkenjenek, újra minden a régi lehessen. Tégy minket hálássá minden egészséges napunkért.
Ne engedd, hogy elfelejtsük, hogy az életünk ajándék. Hogy egyszer meg fogunk halni és nem tudunk mindent kontrollálni. Hogy csak Te vagy örök. Hogy az életben annyi lényegtelen dolog van, ami gyakran túl hangosnak és fontosnak tűnik. Tégy minket hálássá mindazért, amit krízisek nélkül olyan könnyen figyelmen kívül hagyunk.
Bízunk Benned. Köszönjük.”
(Johannes Hartl)
Ez az ima segíthet, hogy saját szavakkal megfogalmazva is az Úr Jézus elé tudd vinni a kialakult helyzetet. Imádkozhatsz tanulótársaidért, tanáraidért is.
Ehhez az imalánchoz úgy is kapcsolódhatsz, hogy a megadott linkre kattintva azt is bejelölöd, melyik településen mondtad el ezt az imát. 

Az első hét tapasztalatai alapján most továbblépünk, s a visszajelzés, értékelés módját is pontosítom Felétek. Azt kérem, hogy a füzetbe írt munkát legyetek szívesek lefényképezni, s azt e-mailben a címemre (mariannaop@gmail.com) elküldeni. Értékelést úgy adok, hogy minden óra munkáját kisjeggyel értékelem, s három kisjegy átlagából kaptok majd egy nagy jegyet, amit a naplóba is beírok. A visszeküldést úgy csináljátok, ahogy Nektek jó! 1. Lehet minden óra után a füzetbe írt munka fényképét visszaküldeni 2. Lehet 3 óra anyagát lefényképezni, s így visszaküldeni. Határidő a 4. óra napja.

Bocsánatot kérek azért, mert a múlt hétre a 7-esek anyagát raktam fel Nektek is. Aki már megcsinálta, azt elfogadom. A mai napon javítottam a múlt órai anyagot is, s küldöm az e
hetit.


Most nézzük a II. parancs ismétléséhez egy feladatot! (Ez szorgalmi feladat.)

1.      Írd le a füzetbe a mondat betűjelét, s írd mellé, hogy szerinted ez igaz vagy hamis!
a, Hiába mondani Isten nevét azt jelenti, hogy nem őszintén, nem komolyan szólítjuk meg az Urat.
b, A II. parancs szerint az Úr, vagyis Jahve nevét ne mondjuk ki hiába – de Isten más megszólításaira (például Teremtő, Mindenható) ez nem vonatkozik.
c, Csak akkor szólíthatom meg Istent, ha méltó (elég jó) vagyok arra.
d, A nevével való visszaélés durva formája a káromkodás, esküdözés.
e, Isten nevét hiába veszem a számra egy szófordulat kedvéért.
g, A legjobb időpont a megszólításra este és étkezés előtt van.
h, Isten nevével élek vissza akkor is, ha számmal gyermekének vallom magam, de szívemmel vagy tetteimmel távol vagyok tőle.
i, Amikor Istennel vagy Istenről beszélek, törekednem kell a minél választékosabb szókincsre.
j, Hiába szólítom meg Istent, ha szavára nem vagyok kíváncsi.
           
2.      Nézzük a mai témát! Először olvassátok el a TK 66. és 68. oldalán a lecke anyagát!
3.      Írásban válaszoljatok a TK 68/1-es feladatára!

4.      Egy ószövetségi történetet is olvasunk a III. parancshoz:

A manna

A pusztában az izraeliták zúgolódtak Mózes és Áron ellen: „Inkább haltunk volna meg Egyiptomban, amikor a húsos fazekak mellett ültünk és jóllaktunk kenyérrel!Ti idehoztatok a pusztába, hogy az egész közösség éhen vesszen.” Az Úr így szólt Mózeshez: „Nézd, én kenyeret hullatok nektek az égből. A nép menjen ki, gyűjtsön magának egy napra valót belőle!” Mózes és Áron így szóltak Izrael közösségéhez: „Ma este megtudjátok, hogy az Úr hozott ki benneteket Egyiptomból, holnap reggel pedig meglátjátok az Úr dicsőségét. Ma este az Úr húst ad nektek enni, és holnap reggel kenyeret, hogy jóllakjatok.”  Valóban, estére fürjcsapat jelent meg, és ellepte a tábort. Reggel pedig harmatozó felhő volt a tábor körül. Amikor a felhő felszállt, a puszta talaján valami finom szemcsés dolog volt, olyan, mint a dér a földön. Izrael fiai észrevették és kérdezték egymást: mi ez? Nem tudták ugyanis, hogy mi az. Mózes így szólt hozzájuk: „Ez az a kenyér, amelyet az Úr ad nektek enni. Az Úr parancsa a következő: mindenki szedjen belőle szükségletének megfelelően, a családtagok száma szerint!”  Mózes még ezt mondta: „Senki ne tegyen el belőle másnap reggelre!” De nem hallgattak Mózesre, és egyesek mégis eltették másnapra. Ez azonban tele lett féreggel és bűzlött. Így aztán reggelenként gyűjtötték, mindenki szükséglete szerint. A hatodik napon kétszer annyi ételt gyűjtöttek egy személyre. El is tették másnapra, ahogy Mózes parancsolta: ez nem bűzlött, férgek sem voltak benne. Mégis voltak olyanok, akik a hetedik napon is kimentek a nép közül, hogy szedjenek, de nem találtak.
Ekkor azt mondta az Úr Mózesnek:
- Meddig nem akarjátok még megtartani parancsaimat és törvényeimet? Láthatjátok, hogy az Úr adta nektek a szombat napját. Ezért ad ő a hatodik napon két napra való élelmet. Maradjon mindenki otthon a hetedik nap, senki se mozduljon a helyéről!
Ezért pihent a nép a hetedik napon.
A manna fehér volt, mint a koriandermag, s olyan íze volt, mint a mézeskalácsnak. Izrael fiai negyven évig ették a mannát, amíg csak lakott vidékre nem érkeztek. Addig ették a mannát, amíg Kánaán földjének határához értek. 

5.      A füzetbe válaszolj a következő kérdésekre!
a, Mi lehetett Isten célja azzal, hogy az emberek csak egy napra való élelmet gyűjthettek?
b, Mi vezérelhette azokat, akik a hetedik napon is megpróbáltak gyűjteni?
c, Milyen jó dolgok származhattak abból. hogy a pusztában vándorló nép a hetedik napon nem az élelembeszerzéssel foglalkozott?
d. Hogyan kapcsolódik a történet a III. parancshoz?
+e, Hogyan kapcsolódhat a történet a jelenlegi helyzetünkhöz?
Köszönöm a munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése