2020. április 22., szerda

Ének


Kedves Tanítványaim!



Ne feledjétek, csütörtökön 9 órakor találkozunk a ZOOM-os alkalmazáson keresztül.




Meeting ID: 773 1264 1659
Password: 5Xp9Et


A mai órán megismerkedhettek Sztravinszkij: Tűzmadár c. híres balettjával. Egy rövid leírás után megtudjátok majd nézni a balettot is!

Házi feladatot mára nem adok fel, de a balettot tessék megnézni!







A Tűzmadár balett szövegkönyve klasszikus orosz (és európai) népmesei elemekből építkezik. A darab a sötét, a gonosz, az alvilági rossz és a fényes, gyönyörű, lángoló jóság párharca. A gonosz varázsló, Kascsej halhatatlanságra tett szert, amit egy tojásba rejtett, így ha megölik, csak a teste pusztul el. Várában tizenhárom hercegnőt tart fogva, köztük a szépséges cárevnát. A megmentésükre igyekvő lovagokat a varázsló kővé változtatta.
Iván cárevics tűzmadárra vadászik és eltéved az erdőben. Kascsej várához ér, amelynek kertjébe bemászva egy aranyalmafát talál. A Tűzmadár hirtelen megjelenik a kertben és Iván foglyul ejti: a madár azonban könyörögni kezd és eléri célját, a cárevics szabadon engedi őt. A madár ezt egy tollával hálálja meg, amelyet Iván a feje fölé tartva bármikor segítségül hívhatja a Tűzmadarat.



A fogolyként tartott lányok éjjel kiszöknek a palotából, és Iván beleszeret a szépséges cárevnába. Napnyugtakor Iván a cárevna figyelmeztetése ellenére szembe akar nézni a varázslóval, ám az foglyul ejti őt és megkínozza, majd kővé akarja változtatni. A varázsigének azonban nem ér a végére, mivel Ivánnak eszébe jut a toll: a feje fölé emeli, és megjelenik a Tűzmadár, hogy szembeszálljon a gonosz varázslóval és szolgáival. A végső küzdelem közben Kascsej az aranyalmafához siet és belerejti a halhatatlansága kulcsául szolgáló tojást.
A Tűzmadár andalító énekével mély álomba meríti Kascsejt, és mire felébred, Iván megtudja a madártól a titkot: Kascsej elpusztításához a tojást is össze kell törni. Amikor ez megtörténik, eltűnik a varázsló vára, a kővé vált emberek felélednek, és a balett darab záró képe a cári lakodalom.
A balett nemcsak történetével tükrözi az orosz népmesék világát, a zenék közül jó pár klasszikus orosz népdal átdolgozását is felfedezhetjük.


Itt tudjátok megnézni a balettot





Jó videó nézést!







  Üdv, Mariann néni
                                                                    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése